/var/www/evertvanhemert.nl/public_html/templates/3Magic_HMenu Evert van Hemert - 11 Stedentocht
 
 
 
Aukje 1 t/m 11 en de tocht der tochten

Na twee jaar van onderhandelen en regelen met 9 gemeenten is het de kunstenaar Evert van Hemert uit Kolderwolde toch gelukt om zijn 11 stedentocht met bronzen beelden gerealiseerd te krijgen.

Hoe komt iemand er toe om aan zo’n project te beginnen:
Van Hemert had de 200 kilometer al eens op zijn motorfiets (een Norton 16H uit 1938) en met een Tiger Moth (een vintage dubbeldeks vliegtuigje) gedaan en driemaal geeft toch zeker ook recht op een 11 stedenkruisje???.

Op zekere leeftijd rijst bij kunstenaars de vraag: wat te doen met hun nalatenschap? Een  museum op eigen naam is natuurlijk het hoogst haalbare, maar de realiteit gebiedt meestal anders en wat is er niet bevredigender dan te schenken met de warme hand.
De kunstenaar doneert de 11 bronzen alsmede de metershoge cortenstalen sokkels aan de 11 steden ook uit enige recalcitrantie omdat de gemeenteraad van Gaasterlân- Sleat op zeker moment niet van zins was om aan haar financiële verplichtingen ten aanzien van de beeldenroute de "famkes van Kolderwolde" te voldoen. De alsnog verkregen gelden maken deze "bronzen" tocht nu mogelijk.

Waarom  vrouwen?  Rondingen zijn nu eenmaal lekkerder kleien dan gespierde torso’s en laten we eerlijk zijn: de aandacht van de tocht op de schaats gaat altijd naar de winnaar en niet naar de winnares. Dames worden bij dezen nu op een voetstuk gezet.
De Aukjes (vernoemd naar kunstenaars grootse buurvrouw) hebben allen ongeveer het zelfde postuur, maar een eigen uitstraling.

Alle beelden staan aan de elfstedentochtroute daar waar de weg het water kruist. 
Het laatste beeld is in december 2007 geplaatst aan de finish aan de Bonkevaart in Leeuwarden.

De foto’s van de Aukjes zijn gemaakt door Wybrich (www.wybrich.nl).

 

Leeuwarden

Leeuwarden

Sneek

Sneek 

 

IJlst

IJlst

 

Sloten

Sloten

 

Stavoren

Stavoren

Hindelopen

Hindelopen

Workum

Workum

Bolsward

Bolsward

Harlingen

Harlingen

Franeker

Franeker

Dokkum

Dokkum